Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat săptămâna aceasta Planul Urbanistic de Detaliu pentru investiția „Cartierul Justiției” din Capitală.
Aprobarea acestui PUD reprezintă un pas înainte pentru construirea proiectului în valoare de 500 de milioane de dolari.
Autorizațiile finale trebuie date însă de Nicușor Dan, care s-a opus în mai multe rânduri proiectului.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat în ședința Consiliului Local al Sectorului 3, „Cartierul Justiției” presupune construirea de „anexe tehnice, parcaje auto, accesuri auto și pietonale, racordare la drumurile publice, drumuri auto și alei în incintă, rampe auto, pasarele pietonale / auto, zone de promenadă, fântâni artezine, piațete, spații verzi, grădini, scuaruri, amenjarea incintă, rețele interioare”, potrivit proiectului.
Cartierul Justiției ar urma să fie construit pe Bulevardul Unirii, pe un teren aflat între Piața Unirii și Piața Alba Iulia.
În septembrie 2021, la recomandarea Prefecturii, s-a votat o Hotărâre în CGMB, prin care se stipula că PUZ-urile nu mai sunt suspendate pentru anumite proiecte de utilitate publică, respectiv obiective de interes național, precum și obiectivele de investiții publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și justiției.
Continuarea acestui proiect este însă una grea, pentru că avizele finale trebuie date de edilul general, explică Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef la Primăria Sectorului 3.
„Atrag atenția că multe din avizele care trebuie obținute dacă se aprobă acest PUD, pentru emiterea autorizațiilor de construire, trebuie date de Nicușor Dan. Sub diverse pretexte, domnia sa nu va aproba aceste autorizații de construire”, a declarat Ștefan Dumitrașcu pentru Gândul.
Potrivit arhitectului, proiectul „Cartierul Justiției” prevede centralizarea mai multor clădiri destinate atât exercitării Justiției cât și pentru birourile și locuințele pentru magistrați cât și pentru personal. „Este un credit pe care îl aprobă Banca Mondială la nivel global. Din cauza birocrației, dar și a sabotajului administrativ, acești bani se pot muta într-o altă țară. În ceea ce privește constructorul, acesta va fi stabilit de Banca Mondială”, a mai declarat Ștefan Dumitrașcu.